Dan mag een bezoek aan het Nationaal Park Dwingelderveld natuurlijk niet ontbreken. Camping De Oosterweide ligt op slechts 4 kilometer fietsen van het prachtige Nationaal Park Dwingelderveld.
Via ons dorp Pesse en Eursinge fiets je zo het Dwingelderveld op. Je kunt ervoor kiezen om het fietspad, het Commissaris Cramerpad te fietsen richting Spier. Het Commissaris Cramerpad is natuurlijk niet de enige fietsroute over de heide en door het Dwingelderveld maar bij Eursinge en Kraloo kun je ook het fietspad pakken richting Dwingeloo. Je steekt dan zo het Dwingelderveld over en fietst richting de radiotelescoop.
Wandelen dat kun je te kust en te keur doen op het Dwingelderveld. Zelf vind ik het altijd makkelijk om paaltjes/bordjes te volgen onderweg. Dit zijn een paar suggesties waar dat kan: bij Kraloo staat een informatiebord met wandelmogelijkheden, maar ook vanaf het bezoekerscentrum in Ruinen zijn wandelbordjes uitgezet en variëren de routes van 4-12 kilometer. Aan de noordkant bij Lhee vind je een parkeerplaats, Achter ’t Zaand. Ook hier zijn met paaltjes de routes aangegeven. Wil je je online verdiepen in de wandelroutes op het Dwingelderveld klik dan hier.
Natuurlijk mag ook de rondwandeling over het plankenpad niet ontbreken tijdens je vakantie aan Drenthe!
Het Nationaal Park het Dwingelderveld daar kun je niet verdwalen met de fiets natuurlijk, omdat het een open heidelandschap is, maar ook vanwege de vele fietsknooppunten. Bij ons op de camping in Drenthe De Oosterweide plan je je fietsroute heel gemakkelijk. Op het sanitairgebouw hangt een fietsknooppuntenkaart. Kun je zelf niet kiezen? Check dan een van de knooppuntenroutes die wij voor jullie gemaakt hebben.
Kortom een hele fijne manier om vanaf camping De Oosterweide Drenthe en het Nationaal Park Dwingelderveld te ontdekken!
Welkom in Drenthe!
Loop dan vanaf De Oosterweide een deel van de Oude Diep wandelroute. Daar loop je door het prachtige beekdal van het Oude Diep. De foto komt van de website van het Drents Landschap
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de volledige oude diep route, welke start op het NS-station Hoogeveen.
Dat kan! Aan de voet van de Col du VAM ligt een kids bikepark dat diverse uitdagingen kent: je komt heuvels tegen, smalle balken en nog meer hindernissen.
Deze uitdagingen overwonnen? Dan mag de drijvende brug natuurlijk niet ontbreken, deze ponton is 60 meter lang en zorgt voor een uitdagende schommeling.
NK wielrennen:
De Col du VAM is zelfs gebruikt als circuit voor het NK wielrennen van 2020: Matthieu van der Poel wist te winnen in 2020 en vond balans op het betonbandje langs de kasseien.
Ook in 2022 werd het NK wielrennen hier weer verreden.
EK veldrijden:
In 2021 werd het Europees kampioenschap veldrijden verreden op de VAM berg. Wat een sfeer op deze Drentse bult! Lars van der Haar ging er vandoor met de hoofdprijs een Nederlands kampioen in Drenthe
Het ontstaan van Col du VAM:
De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en begroeid is met gras, is met een hoogte van 48 meter boven NAP het dak van Drenthe. In de volksmond wordt deze heuvel wel de VAMberg genoemd. In Drenthe, de fietsprovincie van Nederland, is er toen het sportieve idee ontstaan om daar een fietswalhalla van te maken. Lees hier alle informatie over de Vuil Afvoer Maatschappij